Befejeződött a Váci Szennyvíztisztító Telep fejlesztése

2023.11.30. Vissza a hírekhez

A Széchenyi 2020 program keretében, európai uniós finanszírozással valósult meg a „Szennyvíztisztító telep fejlesztése Vácon” című projekt, amelynek köszönhetően 2023-ra megújult és korszerűbbé vált a korábban túlterhelt és technológiai szempontból elavult szennyvíztisztító telep. A beruházás hozzájárult az érintett környezet megóvásához, a talajvíz szennyezettség jelentős csökkenéséhez, az ivóvízbázisok veszélyezettségének a megszűntetéséhez, valamint a környező felszíni és felszín alatti vízminőség védelméhez.

A Váci Szennyvíztisztító telep regionális feladatokat lát el, Csörög, Dömös, Kismaros, Kosd, Nagymaros, Őrbottyán, Pilismarót, Szendehely, Szokolya, Sződliget, Vác, Vácduka, Váchartyán, Vácrátót, Verőce, Visegrád települések csatornázott területein. A felsorolt településeken keletkező, összegyűjtött és átemelt, valamint a gödi SAMSUNG I.sz. gyáregység előkezelt ipari szennyvizét fogadja, tisztítja eleveniszapos biológiai tisztítási technológiával. Az utóbbi évtizedekben a szennyvíz minősége a lakossági szokások miatt megváltozott, így a szennyvíztisztító terhelése a szennyezőanyagok tekintetében növekedett, ezzel párhuzamosan a szennyvíztisztítással kapcsolatos követelmények szigorodtak.

A projekt lezárásaként tartott sajtótájékoztatón Virág László a DMRV Zrt. vezérigazgatója elmondta, a DMRV Zrt., mint a térség meghatározó szolgáltatója, fejlesztési célkitűzéseinek megvalósítása során kiemelt figyelmet fordít a szigorodó hazai és uniós környezetvédelmi előírások teljesítésére. Mindemellett szem előtt tartja a fogyasztók, a lakosság és az önkormányzatok igényeinek és elvárásainak megfelelő minőségi szolgáltatás megvalósítását.

Társaságunk a korábbi években sikeresen pályázott több EU-s pályázati lehetőségre, melynek köszönhetően uniós forrásból került finanszírozásra számos víziközmű beruházásunk. Ezek a környezet védelmét szolgáló fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a DMRV Zrt. a fogyasztók kiszolgálása mellett biztosítsa a környezeti fenntarthatóság elvárásait: a víz minőségének védelmét, a szennyvíziszap hasznosítását, a megújuló energia teljes körű felhasználását. A projektek tartalmazzák a biogáz és napenergia hasznosítást, az ivóvízminőség javítását és a szennyvízelvezetés és –tisztítás korszerűsítését.

V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a víziközmű ágazatra. Ennek a figyelemnek az eredménye, hogy Magyarországon tíz év alatt megkétszereződött a szennyvíztelepek száma.

A váci telepnek teljes biológiai szervesanyag eltávolításon kívül a 28/2004 (XII. 25) KvVM rendelet szerint a telep vízjogi üzemeltetési engedélyében meghatározott határérték szerinti nitrogén és foszforeltávolítást kell megvalósítania. Ehhez a reaktorterek és a technológiai egységek fejlesztésére volt szükség. A beruházásnak köszönhetően a szennyvíztisztító telep az előírásoknak és a derogációs kötelezettségeknek egyaránt megfelel. A korszerűsítés magába foglalta a szennyvíztisztító telep technológiai fejlesztését, az előmechanikai tisztítósor gépészeti és építészeti átalakítását. Új műtárgy került kialakításra a biológiai tisztítás elvégzésére és a csatornaiszap fogadására a szükséges gépészeti berendezésekkel együtt.

A beruházás során a szennyvíztisztító telep fejlesztése és korszerűsítése mellett megvalósult az agglomeráció hálózatában található 25 db meglévő hálózati átemelő irányítástechnikai rekonstrukciója, valamint a Vác, Attila utcai egyesített rendszerű csatorna szétválasztása is. A beruházás 2022-ben pótmunkával egészült ki, a telepen működő iszapvíztelenítési vonal fejlesztése során egy iszapsűrítő és a hozzá tartozó puffer medence építése történt meg.

Sajtótájékoztató Virág László a sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt a sajtótájékoztatón Telep átadás szalagvágással
 

Online Ügyfélszolgálat

online ügyfélszolgálatcsempe

Használja online ügyfélszolgálatunkat és kezelje ügyeit könnyen és gyorsan!

Szamlakep
TOVÁBB

MAGYARORSZAG.HU

Elektronikusan intézhető ügyek a magyarorszag.hu oldalon

Szamlakep
TOVÁBB

MÉRŐÁLLÁS BEJELENTÉS

Amennyiben Ön még nem regisztrált Online Ügyfélszolgálat felhasználó, kérjük kattintson a BEJELENTÉS gombra.

Bekötési vízmérők diktálási rendje 2024.01.01-től
Mellék vízmérők diktálási rendje 2024.01.01-től

Szamlakep
BEJELENTÉS

Hibabejelentés

Műszaki hibabejelentés:

0-24h

+36-27-511-511

Szamlakep

Call Center

06 (27) 999-688
06 (80) 224-488

Mérőállás bejelentése 0-24h
Számlázással kapcsolatban
  Hétfő
Kedd - Péntek
8:00 - 20:00h
8:00 - 14:00h

Vízdíj kalkulátor

Számolja ki várható vízdíját!
 
 
Bezárás
 
Bezárás

Ajánlja e-mailben ismerősének ezt az oldalt!

A címzett ennek az oldalnak az internetes címét (URL-jét) fogja megkapni. Az Ön által beírt adatokat nem tároljuk és nem osztjuk meg harmadik féllel.

Tárgy: Befejeződött a Váci Szennyvíztisztító Telep fejlesztése
captcha
* kötelező mezők