Tájékoztató a gödi ivóvíz vizsgálati eredményeiről

Tájékoztató a gödi ivóvíz lítium és NMP mérési eredményeiről

A Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület megbízásából készített talajvíz vizsgálati szakvélemény kapcsán a DMRV Zrt. független laboratórium, a Bálint Analitika Kft. bevonásával elvégeztette a gödi ivóvíz vizsgálatát. A minél teljesebb vizsgálat érdekében a Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által előírt vizsgálatokon felül Társaságunk további vizsgálatokról is döntött, úgy mint a gödi vízbázis kútjainak kevert vize, a hálózatra bocsátási ponton a gépház kimenő, kezelt vize, illetve fogyasztói pontokon a hálózatról vett vízminták.

A mérési eredmények ismeretében elmondható, hogy a lítium esetében az eredmények megnyugtatóak, minden mintavételi helyen alacsonyak, 4,1 – és 4,5 µg/l között változnak. Emlékeztetőül: Magyarországon erre a paraméterre ivóvíz határérték nincs, de egyes, kereskedelmi forgalomban lévő ásványvizek esetében ugyanez az érték 140 – 220 µg/l koncentációt is eléri.

Fentiek alapján kijelenthető, hogy a gödi ivóvíz az egészségre ártalmatlan, fogyasztásra alkalmas.

A Kormányhivatal által meghatározott vizsgálatokon túl, a DMRV Zrt. saját hatáskörben intézkedett a Samsung SDI felől érkező előtisztított szennyvíz, és a váci szennyvíztelep kibocsátott szennyvizének lítium vizsgálatáról is.

A Samsung gyár előtisztított szennyvize 32,7 µg/l lítiumot tartalmazott, a váci szennyvíztisztító telep által tovább tisztított szennyvízben ez az érték 11,4 µg/l-re csökkent. Ismételten szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ezek rendkívül alacsony koncentrációk: az ásványvizekben mérhető értékek többszörösen meghaladják ezeket az értékeket.

Természetesen az összes mintában megvizsgálásra került az N-metil-2-pirrolidon (NMP) tartalom is. A Bálint Analitika Kft. akkreditált laboratóriuma ezt a szerves oldószert egyetlen mintában sem mutatta ki.

A vizgálathoz kapcsolódó jegyzőkönyvek:

 

Online Ügyfélszolgálat

online ügyfélszolgálatcsempe

Használja online ügyfélszolgálatunkat és kezelje ügyeit könnyen és gyorsan!

Szamlakep
TOVÁBB

MAGYARORSZAG.HU

Elektronikusan intézhető ügyek a magyarorszag.hu oldalon

Szamlakep
TOVÁBB

MÉRŐÁLLÁS BEJELENTÉS

Amennyiben Ön még nem regisztrált Online Ügyfélszolgálat felhasználó, kérjük kattintson a BEJELENTÉS gombra.

Bekötési vízmérők diktálási rendje 2024.01.01-től
Mellék vízmérők diktálási rendje 2024.01.01-től

Szamlakep
BEJELENTÉS

Hibabejelentés

Műszaki hibabejelentés:

0-24h

+36-27-511-511

Szamlakep

Call Center

06 (27) 999-688
06 (80) 224-488

Mérőállás bejelentése 0-24h
Számlázással kapcsolatban
  Hétfő
Kedd - Péntek
8:00 - 20:00h
8:00 - 14:00h

Vízdíj kalkulátor

Számolja ki várható vízdíját!
 
 
Bezárás
 
Bezárás

Ajánlja e-mailben ismerősének ezt az oldalt!

A címzett ennek az oldalnak az internetes címét (URL-jét) fogja megkapni. Az Ön által beírt adatokat nem tároljuk és nem osztjuk meg harmadik féllel.

Tárgy: Tájékoztató a gödi ivóvíz vizsgálati eredményeiről
captcha
* kötelező mezők