Téli tanácsok

Fagykárok elleni védekezés, víztelenítés

A fagykár okozta káros vízelfolyás megelőzése a Felhasználó és a Szolgáltató közös érdeke!

Az elmúlt évek tapasztalata alapján jelentős számú elfagyás ténye arra késztette társaságunkat, hogy még nagyobb figyelmet fordítsunk a megelőző kommunikációs tevékenységünkre, és az alábbi javaslatokkal és jogszabályi hivatkozással támogassuk, hívjuk fel a felhasználóink figyelmét a kötelezettségeik végrehajtásában.

Tájékoztatni szeretnénk Önöket, hogy a vízmérők elhelyezésére szolgáló akna a felhasználási hely (ingatlan) házi ivóvízhálózatának a tartozékát képezi. Az 58/2013. (II.27.) Kormányrendelet 64.§ (7) foglaltak alapján: Azelszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérők és a leszerelésüket megakadályozó zárak sértetlen megőrzéséértés védelméért a bekötési vízmérő vonatkozásában a felhasználó felelős. Mulasztás miatt megrongálódott(fagyott) vagy elveszett fogyasztásmérő javításának, pótlásának, szerelésének költségeit, továbbá valamennyi ezzel összefüggő kárt a felhasználó a víziközmű-szolgáltatónak megtérít. Felhívjuk továbbá figyelmét, hogy az 58/2013. (II.27.) Kormányrendelet 61.§ (8) bekezdése szerint „A felhasználó köteles a víziközmű-szolgáltatóval, illetve a fogyasztásmérő leolvasását végző személlyel együttműködni, a fogyasztásmérőhöz való hozzáférést biztosítani.” Kérjük, hogy a téliesítéssel együtt arról is gondoskodjon, hogy munkatársaink a vízmérőt le tudják olvasni!

Mi a Felhasználó teendője mérőelfagyás esetén?

A mérőelfagyás észlelésekor haladéktalanul hívja a hibabejelentő telefonszámot. Amennyiben a vízmérő előtti elzáró csap nyitva van, akkor a további vízelfolyás megelőzése érdekében próbálja elzárni. Mérőelfagyáskor Társaságunk a helyszínen jegyzőkönyvet vesz fel, melyben rögzíti a káresemény körülményeit. Javasoljuk, hogy a télen nem használt ingatlanát rendszeres időközönként ellenőrizze, vagy megbízottja útján ellenőriztesse az esetlegesen bekövetkező károk megelőzése, illetve mielőbbi észlelése érdekében.

Vízmérő-elfagyás észlelése esetén haladéktalanul értesítsék Társaságunkat az alábbi kommunikációs csatornák egyikén:

 • telefonon: 06-27-511-511 vagy 06-40-881-188 (1. menüpont 0-24-ig)
 • fax: 06 27- 511-948,
 • e-mail cím: ugyfelszolgalat@dmrvzrt.hu,
 • levelezési név, cím: DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. 2600 Vác, Kodály Z. út 3.

Amennyiben azt észlelik, hogy a vízmérőt eltulajdonították vagy megrongálták kérjük, haladéktalanul tegyenek rendőrségi feljelentést!

Ha télen is használja az ingatlant, akkor fontos:

 1. A vízmérő akna belső felületét megfelelő szigeteléssel javasoljuk ellátni. A szigetelés különösen az akna mennyezetén, de az oldalfalakon is javasolt. A szigetelőanyag tekintetében fontos, hogy nedvesség hatására ne veszítsen szigetelőképességéből. A vízmérő akna belső szigetelésére alkalmas anyag pl. a hungarocell.
 2. Ellenőrizze a vízmérő akna lebúvó nyílását záró aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását. A vízmérő akna fedlapjának résmentesen záródnia kell, nem lehetnek hézagok, ahol a hideg levegő az aknába áramolhat. A lebúvónyílást záró aknafedlapot is javasoljuk hőszigetelő anyaggal ellátni.
 3. A hideg tél komoly károkat okozhat az ingatlan csatlakozó és házi ivóvízhálózatában (továbbiakban belső hálózat). A télen nem használt ingatlan belső vízhálózata vezetékeinek és szerelvényeinek elfagyását biztonságosan kizárólag a teljes víztelenítéssel lehet megakadályozni

Ha a téli időszakban nem használja ingatlanát, akkor víztelenítse az ingatlan belső vízhálózatát. A víztelenítés javasolt lépései:

 1. A vízmérő előtti, közterület felé eső csapot a téli időszakra ideiglenesen zárja el. Ellenőrizze, hogy az elzáró csap jól zár-e! Ha az elzáró csap jól zár, akkor a vízmérőn lévő számlálókerekek nem mozoghatnak.
 2. Amennyiben az elzáró csap nem zár tökéletesen, vagy nem működik, akkor kérjük, jelezze ezt társaságunknak a hibabejelentő telefonszámon! (06/27-511-511 vagy 06-40-88-11-88 (1. menüpont)
 3. Nyissa ki és hagyja nyitva az épületekben található csapokat és engedje le a berendezésekből /bojler, WC tartály stb./ a vizet! Víztelenítse a kerti csapokat! /Nyissa ki a kerti csapot, ezután zárja el a víztelenítő csapját!/ Zárja el a vízmérő utáni víztelenítő csapot és ellenőrizze, hogy ez által a belső vízhálózat udvartéri szakaszából is kifolyik-e a maradék víz!
 4. Takarja le hőszigetelő anyaggal a vízmérő akna fedlapját!

Tudja-e Ön, hogy:

Mi tartozik a házi ivóvízhálózathoz, és kinek kell rendszeres ellenőrzéséről, karbantartásáról gondoskodni?

 • A házi ivóvízhálózat az ingatlan ivóvízfogyasztását biztosító vízvezeték hálózat (amely a rajta kialakított vízkivételi helyekig szállítja a vizet) illetve annak tartozékai, így például a vízmérő elhelyezésére szolgáló akna.
 • A házi ivóvízhálózat rendszeres (legalább havi gyakorissággal) ellenőrzéséről ésszükség szerinti karbantartásáról saját költségén a Felhasználónak kell gondoskodnia.
 • Az ivóvíz bekötővezeték az ivóvízellátásában bekapcsolt ingatlanon a törzshálózat és a házi ivóvízhálózat között kiépített vezeték a tartozékaival, valamint a bekötési vízmérővel. A vízmérő fagy elleni védelme a felhasználók felelősségi körébe tartozik!

DMRV Zrt.

 

Online Ügyfélszolgálat

online ügyfélszolgálatcsempe

Használja online ügyfélszolgálatunkat és kezelje ügyeit könnyen és gyorsan!

Szamlakep
TOVÁBB

MÉRŐÁLLÁS BEJELENTÉS

Amennyiben Ön még nem regisztrált Online Ügyfélszolgálat felhasználó, kérjük kattintson a BEJELENTÉS gombra.

Bekötési vízmérők diktálási rendje 2022.01.01-től
Mellék vízmérők diktálási rendje 2022.01.01-től

Szamlakep
BEJELENTÉS

Hibabejelentés

Műszaki hibabejelentés:

0-24h

+36-27-511-511

Szamlakep

Call Center

06 (27) 999-688
06 (80) 224-488

Mérőállás bejelentése 0-24h
Számlázással kapcsolatban
  Hétfő
Kedd - Péntek
7:00 - 19:00h
8:00 - 14:00h

Vízdíj kalkulátor

Számolja ki várható vízdíját!
 
 
Bezárás
 
Bezárás

Ajánlja e-mailben ismerősének ezt az oldalt!

A címzett ennek az oldalnak az internetes címét (URL-jét) fogja megkapni. Az Ön által beírt adatokat nem tároljuk és nem osztjuk meg harmadik féllel.

Tárgy: Téli tanácsok
captcha
* kötelező mezők