Téli tanácsok

Fagykárok elleni védekezés, víztelenítés

A fagykár okozta káros vízelfolyás megelőzése a Felhasználó és a Szolgáltató közös érdeke!

Az elmúlt évek tapasztalata alapján jelentős számú elfagyás ténye arra késztette társaságunkat, hogy még nagyobb figyelmet fordítsunk a megelőző kommunikációs tevékenységünkre, és az alábbi javaslatokkal és jogszabályi hivatkozással támogassuk, hívjuk fel a felhasználóink figyelmét a kötelezettségeik végrehajtásában.

Tájékoztatni szeretnénk Önöket, hogy a vízmérők elhelyezésére szolgáló akna a felhasználási hely (ingatlan) házi ivóvízhálózatának a tartozékát képezi. Az 58/2013. (II.27.) Kormányrendelet 64.§ (7) foglaltak alapján: Azelszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérők és a leszerelésüket megakadályozó zárak sértetlen megőrzéséértés védelméért a bekötési vízmérő vonatkozásában a felhasználó felelős. Mulasztás miatt megrongálódott(fagyott) vagy elveszett fogyasztásmérő javításának, pótlásának, szerelésének költségeit, továbbá valamennyi ezzel összefüggő kárt a felhasználó a víziközmű-szolgáltatónak megtérít. Felhívjuk továbbá figyelmét, hogy az 58/2013. (II.27.) Kormányrendelet 61.§ (8) bekezdése szerint „A felhasználó köteles a víziközmű-szolgáltatóval, illetve a fogyasztásmérő leolvasását végző személlyel együttműködni, a fogyasztásmérőhöz való hozzáférést biztosítani.” Kérjük, hogy a téliesítéssel együtt arról is gondoskodjon, hogy munkatársaink a vízmérőt le tudják olvasni!

Mi a Felhasználó teendője mérőelfagyás esetén?

A mérőelfagyás észlelésekor haladéktalanul hívja a hibabejelentő telefonszámot. Amennyiben a vízmérő előtti elzáró csap nyitva van, akkor a további vízelfolyás megelőzése érdekében próbálja elzárni. Mérőelfagyáskor Társaságunk a helyszínen jegyzőkönyvet vesz fel, melyben rögzíti a káresemény körülményeit. Javasoljuk, hogy a télen nem használt ingatlanát rendszeres időközönként ellenőrizze, vagy megbízottja útján ellenőriztesse az esetlegesen bekövetkező károk megelőzése, illetve mielőbbi észlelése érdekében.

Vízmérő-elfagyás észlelése esetén haladéktalanul értesítsék Társaságunkat az alábbi kommunikációs csatornák egyikén:

 • telefonon: 06-27-511-511 vagy 06-40-881-188 (1. menüpont 0-24-ig)
 • fax: 06 27- 511-948,
 • e-mail cím: ugyfelszolgalat@dmrvzrt.hu,
 • levelezési név, cím: DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. 2600 Vác, Kodály Z. út 3.

Amennyiben azt észlelik, hogy a vízmérőt eltulajdonították vagy megrongálták kérjük, haladéktalanul tegyenek rendőrségi feljelentést!

Ha télen is használja az ingatlant, akkor fontos:

 1. A vízmérő akna belső felületét megfelelő szigeteléssel javasoljuk ellátni. A szigetelés különösen az akna mennyezetén, de az oldalfalakon is javasolt. A szigetelőanyag tekintetében fontos, hogy nedvesség hatására ne veszítsen szigetelőképességéből. A vízmérő akna belső szigetelésére alkalmas anyag pl. a hungarocell.
 2. Ellenőrizze a vízmérő akna lebúvó nyílását záró aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását. A vízmérő akna fedlapjának résmentesen záródnia kell, nem lehetnek hézagok, ahol a hideg levegő az aknába áramolhat. A lebúvónyílást záró aknafedlapot is javasoljuk hőszigetelő anyaggal ellátni.
 3. A hideg tél komoly károkat okozhat az ingatlan csatlakozó és házi ivóvízhálózatában (továbbiakban belső hálózat). A télen nem használt ingatlan belső vízhálózata vezetékeinek és szerelvényeinek elfagyását biztonságosan kizárólag a teljes víztelenítéssel lehet megakadályozni

Ha a téli időszakban nem használja ingatlanát, akkor víztelenítse az ingatlan belső vízhálózatát. A víztelenítés javasolt lépései:

 1. A vízmérő előtti, közterület felé eső csapot a téli időszakra ideiglenesen zárja el. Ellenőrizze, hogy az elzáró csap jól zár-e! Ha az elzáró csap jól zár, akkor a vízmérőn lévő számlálókerekek nem mozoghatnak.
 2. Amennyiben az elzáró csap nem zár tökéletesen, vagy nem működik, akkor kérjük, jelezze ezt társaságunknak a hibabejelentő telefonszámon! (06/27-511-511 vagy 06-40-88-11-88 (1. menüpont)
 3. Nyissa ki és hagyja nyitva az épületekben található csapokat és engedje le a berendezésekből /bojler, WC tartály stb./ a vizet! Víztelenítse a kerti csapokat! /Nyissa ki a kerti csapot, ezután zárja el a víztelenítő csapját!/ Zárja el a vízmérő utáni víztelenítő csapot és ellenőrizze, hogy ez által a belső vízhálózat udvartéri szakaszából is kifolyik-e a maradék víz!
 4. Takarja le hőszigetelő anyaggal a vízmérő akna fedlapját!

Tudja-e Ön, hogy:

Mi tartozik a házi ivóvízhálózathoz, és kinek kell rendszeres ellenőrzéséről, karbantartásáról gondoskodni?

 • A házi ivóvízhálózat az ingatlan ivóvízfogyasztását biztosító vízvezeték hálózat (amely a rajta kialakított vízkivételi helyekig szállítja a vizet) illetve annak tartozékai, így például a vízmérő elhelyezésére szolgáló akna.
 • A házi ivóvízhálózat rendszeres (legalább havi gyakorissággal) ellenőrzéséről ésszükség szerinti karbantartásáról saját költségén a Felhasználónak kell gondoskodnia.
 • Az ivóvíz bekötővezeték az ivóvízellátásában bekapcsolt ingatlanon a törzshálózat és a házi ivóvízhálózat között kiépített vezeték a tartozékaival, valamint a bekötési vízmérővel. A vízmérő fagy elleni védelme a felhasználók felelősségi körébe tartozik!

DMRV Zrt.

 

Online Ügyfélszolgálat

online ügyfélszolgálatcsempe

Használja online ügyfélszolgálatunkat és kezelje ügyeit könnyen és gyorsan!

Szamlakep
TOVÁBB

MAGYARORSZAG.HU

Elektronikusan intézhető ügyek a magyarorszag.hu oldalon

Szamlakep
TOVÁBB

MÉRŐÁLLÁS BEJELENTÉS

Amennyiben Ön még nem regisztrált Online Ügyfélszolgálat felhasználó, kérjük kattintson a BEJELENTÉS gombra.

Bekötési vízmérők diktálási rendje 2024.01.01-től
Mellék vízmérők diktálási rendje 2024.01.01-től

Szamlakep
BEJELENTÉS

Hibabejelentés

Műszaki hibabejelentés:

0-24h

+36-27-511-511

Szamlakep

Call Center

06 (27) 999-688
06 (80) 224-488

Mérőállás bejelentése 0-24h
Számlázással kapcsolatban
  Hétfő
Kedd - Péntek
8:00 - 20:00h
8:00 - 14:00h

Vízdíj kalkulátor

Számolja ki várható vízdíját!
 
 
Bezárás
 
Bezárás

Ajánlja e-mailben ismerősének ezt az oldalt!

A címzett ennek az oldalnak az internetes címét (URL-jét) fogja megkapni. Az Ön által beírt adatokat nem tároljuk és nem osztjuk meg harmadik féllel.

Tárgy: Téli tanácsok
captcha
* kötelező mezők