Vízmérők és hitelességi idejük, rendkívüli hitelesítés

Hiteles vízmérő:

a mérő hitelességét a plombán lévő bélyegzés igazolja. A hitelesítés érvényessége az elszámolási célú vízmérők esetében a MÉRÉSÜGYI TÖRVÉNY [1991. XLV.] végrehajtásáról szóló Kormányrendelet rendelkezése szerint:

  • bekötési vízmérőnél: 8 év
  • mellékvízmérőnél: 8 év

Az érvényességi idő lejártával bekötési vízmérő esetében a SZOLGÁLTATÓ, mellékvízmérő esetén a FELHASZNÁLÓ köteles a vízmérő újrahitelesítéséről, cseréjéről gondoskodni. A mellékvízmérő újrahitelesítésének, ill. hiteles mérőre történő cseréjének költsége a felhasználót terheli.

VÍZMÉRŐ RENDKÍVÜLI HITELESÍTÉSE (PRÓBAMÉRÉS)

A rendkívüli hitelesítés (próbamérés) elvégzéséhez a szolgáltató a vízmérőt a felhasználó jelenlétében kiszereli. Erről cserelapot állít ki, "RENDKÍVÜLI HITELESÍTÉS" feltüntetésével. Ezt követően az erre a célra rendszeresített plombával ellátott ládában a mérőt elhelyezi (amelyet a felhasználó saját lakattal lezárhat).

A szolgáltató a rendkívüli hitelesítést (próbamérést) megrendeli, a vízmérőt a vizsgálat helyszínére szállítja, a rendkívüli hitelesítés időpontjáról a felhasználót értesíti.

A hatóság által végzett rendkívüli hitelesítésen részt vehet a szolgáltató képviselője is és a felhasználó is. A rendkívüli vizsgálat eredményét a hatóság jegyzőkönyvbe foglalja.

A kontrollmérés eredményétől függően az eljárás a következő:

Ha a hibás mérés ténye kétséget kizáróan megállapítást nyert, a hibás méréssel érintett időszakban a számlázás alapjául szolgáló ivóvíz és szennyvíz mennyiségét az utolsó mérési hiba nélküli elszámolási időszak egy napra számított átlagfogyasztása és a hibás mérés alatt eltelt napok számának szorzataként kell meghatározni. A hibás mérés időtartama:

  1. a meghibásodás tényleges időpontja megállapítható, a meghibásodás időpontjától az új fogyasztásmérő felszerelésének időpontjáig terjedő időtartam
  2. ha a meghibásodás tényleges időpontja nem állapítható meg, a felek által közösen, becsléssel megállapított időtartam, vagy
  3. a b) pont szerinti megállapodás hiányában az utolsó mérőleolvasásától a mérőcseréig eltelt időszak, de legfeljebb 12 hónap.

Ha a hibás mérés ténye kétséget kizáróan megállapítást nyert, erről a SZOLGÁLTATÓ a FELHASZNÁLÓ-t - a helyesbített számla megküldésével értesíti. A rendkívüli hitelesítés (próbamérés) költségei ez esetben a szolgáltatót terhelik.

Ha a vízmérő a mérésügyi jogszabályoknak MEGFELEL, a próbamérés költségei a felhasználót terhelik, és a reklamált időszakra a vízdíjszámlát a felhasználónak ki kell fizetni.

MELLÉKVÍZMÉRŐ kontrollvizsgálata esetén a hitelesítés és a felülvizsgálat költségeit a felhasználónaknak meg kell előlegezni. (Az eljárás egyébként mindenben megegyezik a fent leírtakkal.)

A vízmérő szerkezeti vizsgálatát a FELHASZNÁLÓ a próbamérés helyszínén, ha azon nem vett részt, akkor a próbamérés időpontjától számított 8 napon belül kérheti a szolgáltatótól. A SZOLGÁLTATÓ a beérkezett kérelmet követően indítja el vízmérő szerkezeti vizsgálatát az illetékes hatóságnál.

 

Online Ügyfélszolgálat

online ügyfélszolgálatcsempe

Használja online ügyfélszolgálatunkat és kezelje ügyeit könnyen és gyorsan!

Szamlakep
TOVÁBB

MÉRŐÁLLÁS BEJELENTÉS

Amennyiben Ön még nem regisztrált Online Ügyfélszolgálat felhasználó, kérjük kattintson a BEJELENTÉS gombra.

Bekötési vízmérők diktálási rendje 2022.01.01-től
Mellék vízmérők diktálási rendje 2022.01.01-től

Szamlakep
BEJELENTÉS

Hibabejelentés

Műszaki hibabejelentés:

0-24h

+36-27-511-511

Szamlakep

Call Center

06 (27) 999-688
06 (80) 224-488

Mérőállás bejelentése 0-24h
Számlázással kapcsolatban
  Hétfő
Kedd - Péntek
7:00 - 19:00h
8:00 - 14:00h

Vízdíj kalkulátor

Számolja ki várható vízdíját!
 
 
Bezárás
 
Bezárás

Ajánlja e-mailben ismerősének ezt az oldalt!

A címzett ennek az oldalnak az internetes címét (URL-jét) fogja megkapni. Az Ön által beírt adatokat nem tároljuk és nem osztjuk meg harmadik féllel.

Tárgy: Vízmérők és hitelességi idejük, rendkívüli hitelesítés
captcha
* kötelező mezők